Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chceme ruiny a ne opravené domy

Taková krátká pohádka: V městečku, spíše v obci, za devatero horami a devatero řekami stojí zámek. Tedy ona to je spíše ruina, která čeká na ránu z milosti.

Její zubožený stav vhání slzy do očí. Ten dopadl, takový krásný zámek to byl. Teď do střechy teče, ani těm žampionům se už v něm nedaří.

Žil byl však jeden Tunchéř. A ten Tunchéř si prostě řekl, že zámek spadnout nenechá. Koupil ho – za své. Začal opravovat – za své. Protože za své, tak po svém. A to byla chyba. Kdyby si požádal o dotaci z Evropské unie, ze státního rozpočtu nebo alespoň z krajského fondu na opravu památek, to by byla jiná. Ale za vlastní a po svém? To se musí zarazit, řeklo si panstvo.

Tunchéř nedbal upozornění a opravoval, upravoval, obnovoval, vylepšoval. Lidé okolo chodili a chválili – konečně se něco děje. Zámek nám nespadne. Hurá, sláva. Panstvo však nelenilo (lenivé je sice dost, ale když jde o jeho špatnou pověst, to je aktivní až běda) a poslalo na výzvědy svého věrného pejska. Ten když rafne, nepustí. A ten pejsek se jmenoval Památkář. Přišel, viděl, zastříhal ouškama – co to má být? Opravuje? Za své? Bez našeho vědomí (panských věrných ocasem vrtících pejsků)? To ne! K soudu, na pranýř, setnout hlavu. To by tak hrálo.

Nejprve důtka – co si to dovoluješ, holoto. Ptát ses měl. Žadonit o svolení. My, panstvo, nejlépe víme, jak zámek opravit. To nejdražší z materiálu použít musíš, hezky postaru. Neexistuje? Nedělá se? Moc drahé? Nezajímá! Podle nás bude. Neposloucháš? Zakázat, vyhnat, potrestat!

Tunchéř bojoval, nikoli s nepřízní počasí, ale s panstvem. Tu přišel zákaz stavět, tu pokuta, tady nařízení, příkaz. Úřední lejstro za úředním lejstrem. Nechtěl se však vzdát. Zkoušeli to „po dobrém“. Zkoušeli to po zlém. Klekli na něj. A Tunchéř si nedal říct. …. Tak mu to zbořili!..a pohádky je konec.

Zdá se vám přitažená za vlasy? Jenomže ona to není pohádka. Popisuje, až na ten konec, skutečný příběh. Zámek najdete v Chocenicích na Plzeňsku. Onen Tunchéř je 70letý zedník, který svépomocí a za své peníze rekonstruuje budovu, která už měla mít osud zpečetěn a měla jít k zemi. Oním panstvem jsou skutečně památkáři, kteří, když se dozvěděli, že zámek někdo opravuje, neptá se na jejich moudré rady, nechce utrácet vlastní peníze za zbytečnosti (např. oblíbená renovace ztrouchnivělých oken místo výroby oken stejného vzhledu, stejného materiálu, ale nových), málem jim z toho praskly puchýře na rukou (z toho jak buší do klávesnice při hraní solitaire). Už měli připravenou cedulku s označením – zřícenina zámku. A aktivní člověk jim to překazil. Tak vynakládají neskutečné úsilí, aby majitele zámku – onoho zedníka – donutili nechat zámek spadnout, nebo opravit za své, ale podle jejich představ. Že je to nesmyslně drahé, je nezajímá. Oni to neplatí.

Že to nemá logiku? Nemá. Je to ale fakt. Máte dům v historické části města? Budete neustále buzerováni, že nemáte natřená okna, nemáte správnou barvu fasády, postavili jste příčku v obrovské hale, vyměnili jste vypínač za nepůvodní. A budete cálovat a cálovat. Buď za předražené materiály – když přistoupíte na buzerhru, nebo za pokuty – když na buzerhru nepřistoupíte a raději budete dotovat vánoční prémie památkářů.

Uznávám, je fajn, kdy někdo pečuje o historické stavby. Ale na druhou stranu – to budeme časem žít v jednom velkém muzeu. Je to krásné, ale nepoužitelné. Budovy mají sloužit k bydlení, podnikání, učení a ne jen ke koukání či lechtání si vlastního ega. Ale vysvětlit to památkářům je těžké. Mimochodem, víte kdo je platí? Také jste z toho nadšeni stejně jako já?

Autor: Jiří Zapletal | středa 8.11.2017 6:00 | karma článku: 36,42 | přečteno: 1196x
  • Další články autora

Jiří Zapletal

Politik, učitel nebo rodič?

Je nejvyšší čas co nejvíce oddělit základní školství od obcí a státu. Ředitelé škol musí mít konečně dostatečné pravomoci a samostatnost.

21.6.2018 v 7:30 | Karma: 18,93 | Přečteno: 373x | Diskuse| Politika

Jiří Zapletal

Hlavně nezkazit chuť k jídlu

Česko žije volbou prezidenta. Na první pohled máme dva protichůdné tábory hádající se o to, který z kandidátů je lepší a nejlepší. Existuje však třetí tábor – lidé, kteří nesdílejí názory ani jednoho z kandidátů.

24.1.2018 v 9:58 | Karma: 8,35 | Přečteno: 243x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Zapletal

Řeknete ano a na pár dnů máte o zábavu postaráno – jste-li žena

V České republice se rodí stále více dětí mimo manželství. V roce 2016 to bylo přes 54 tis. dětí, tj. cca 49 % všech narozených. Před třiceti lety nepředstavitelné číslo.

14.12.2017 v 10:07 | Karma: 26,90 | Přečteno: 924x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Zapletal

Mám imunitu - a co máš ty?!

Snad každý si vzpomene na nějaký film, kde sympatický hlavní hrdina byl tzv. padouch. Většinou jsou to úspěšní lupiči s milým úsměvem, jiskrou v oku a skvělým smyslem pro humor.

1.12.2017 v 8:21 | Karma: 18,06 | Přečteno: 630x | Diskuse| Politika

Jiří Zapletal

Máš problém? Dotace to vyřeší

Trápí vás znečištěné ovzduší? Obáváte se imigrantů? Nemáte práci? Dostáváte vysoké účty za elektřinu? Není problém. Existuje všemocný lék. Jmenuje se dotace.

23.11.2017 v 7:22 | Karma: 18,53 | Přečteno: 485x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Jiří Zapletal

místopředseda Strany svobodných občanů (Svobodní)

 

Seznam rubrik