Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ráj, peklo, ráj, peklo – těžká volba?

Patřím mezi lidi, kteří by rádi zkusili téměř všechno. Tak jsem se jednou odhodlal vyzkoušet si řemeslo řeznické. A to pomalu u jedné z mého pohledu nejobtížnější disciplíny – výrobě jitrnic.

Abych předešel jakýmkoli pochybnostem – maso jsem samozřejmě dle zákona pořídil z certifikovaného řeznictví, jatek apod. Vůbec, ale vůbec by mě nenapadlo zaplatit nějakému chovateli prasat za porážku jeho prasátka boubelatého domácího a už vůbec bych to maso bez jakéhokoli veterinárního potvrzení, glejtu a razítka nepřevážel domů a tam dělal tak nebezpečnou věc, jako jej zpracovával a následně – ta hrůza – jej sežral.

Zpět k jitrnicím. Našel jsem mou oblíbenou knihu – kuchařku. Již podle názvu prostě nemůže být nic lepšího – Chemie pro každého. Přesně podle receptu na pravé jitrnice jsem vše zpracoval, nakrájel, promíchal. Nachystal si nabíječku a už to jelo. Krásné jitrničky…a bylo jich dost. Rozdělil jsem je na několik částí a každou vařil samostatně v brutaru na zahradě.

Jitrnice po vytažení potřebují vychladit. Rozložil jsem si je na stole, do brutaru vložil druhou várku a udělal velkou, ale fakt velkou chybu. Šel jsem se ohřát do domu. Po chvíli se vracím a nevěřím vlastním očím. Sousedovy kočky právě hodovaly na mých, rozumějte mých potem a dokonce i nějakou kapkou krve zaplacených a vlastnoručně vyrobených jitrničkách. Rozezlen jsem je zahnal, politoval zničenou várku a sám si vynadal. Taková hloupost, nehlídat, nezabezpečit.

Druhou várku jsem tedy opět rozložil k vychlazení, zabezpečil – přikryl, aby se k nim ty mrchy nedostaly. A v klidu jsem se šel opět ohřát. Jenomže ty mrchy se k nim dostaly. Ne ke všem, ale část mých hebkých, krásných, voňavých, evidentně velmi chutných jitrnic mi opět odtáhly a zničily. Kdyby se kolem jen prošly, mňoukly, upozornily na to, že díky nim nejsou v okolí myši, rejsci a jiná hlodavčí havěť, po zásluze by jednu či dvě dostaly a ještě na podnose. Takhle přišly nezvány samy a plundrovaly a plundrovaly. Dobrá, kdyby si vzaly jen co sní, nemrzelo by mě to tolik, jako když vím, že si uzmuly i kusy, které někde pohodí, zahodí a nakonec v lepším případě skončí v popelnici.

Poslední várku poučen vším tímto bezprávím vykonaným na mé osobě, jsem chladil doma, mimo dosah koček a jakýchkoli jiných očí. Nejsem přeci až tak hloupý. Na mém místě byste to udělali zřejmě také. Nebo vás by těšilo, aby se na vašem díle přiživoval někdo, kdo se o něj vůbec nezasloužil či si přisvojil více než by mu náleželo jako řádná odměna za pomoc např. s eliminací nebezpečných živlů na zahradě? Zřejmě nikoli.

No a teď si představte, že se nejedná o jitrnice, ale o produkt vaší práce. A úplně nejjednodušeji – jedná se o vaše peníze. Makáte od rána do večera, vyděláváte peníze a pak přijdou kočky v podobě berních úředníků a podstatnou část vám seberou. A seberou vám peníze, o kterých víte, že kdybyste je hodili přímo do kanálu, dopadly by stejně. Berní úředníci něco spotřebují účelně (předají k  financování ochrany bezpečí, fungování základních služeb atd.), ale zbytek vyhodí za nesmysly (předražené nákupy, stavba cest odnikud nikam, financování života odpůrců práce apod.). Nejprve ve své naivitě vše přiznáte – rozložíte jitrnice na stůl. Berní úředníci přijdou, zrekvírují a vám zůstanou oči pro pláč. Podruhé si s nimi zkusíte zahrát na schovávanou. Jenomže berní úředník ovládá moc, na kterou je krátký i Čáryfuk. Do třetice už nebudete doslova blbí a peníze (jitrnice) vyvedete mimo jejich dosah. Berní úředníci na vás budou nadávat, budou vás hanit, ale k vaší odměně za práci se nedostanou. Svou činností dokonce přispějí k tomu, že se nedostanou ani k podílu, který by byl sice malý, ale pro vás zcela přijatelný a rádi byste jej bernímu úřadu dali jako odměnu státu za efektivní služby, které poskytuje.

Přesně toto je podstata tzv. daňových rájů. Nejsou špatní ti, kteří v nich ukrývají peníze. Jitrnice byste také schovali, tak proč by to mělo být jinak s penězi? Možná, že se nejedná ani tak o daňové ráje, kam lidé utíkají, ale spíše o daňové peklo, kde lidé nechtějí žít. Vy snad chcete žít v pekle?

Autor: Jiří Zapletal | čtvrtek 9.11.2017 6:00 | karma článku: 15,43 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Jiří Zapletal

Politik, učitel nebo rodič?

Je nejvyšší čas co nejvíce oddělit základní školství od obcí a státu. Ředitelé škol musí mít konečně dostatečné pravomoci a samostatnost.

21.6.2018 v 7:30 | Karma: 18,93 | Přečteno: 373x | Diskuse| Politika

Jiří Zapletal

Hlavně nezkazit chuť k jídlu

Česko žije volbou prezidenta. Na první pohled máme dva protichůdné tábory hádající se o to, který z kandidátů je lepší a nejlepší. Existuje však třetí tábor – lidé, kteří nesdílejí názory ani jednoho z kandidátů.

24.1.2018 v 9:58 | Karma: 8,35 | Přečteno: 243x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Zapletal

Řeknete ano a na pár dnů máte o zábavu postaráno – jste-li žena

V České republice se rodí stále více dětí mimo manželství. V roce 2016 to bylo přes 54 tis. dětí, tj. cca 49 % všech narozených. Před třiceti lety nepředstavitelné číslo.

14.12.2017 v 10:07 | Karma: 26,90 | Přečteno: 924x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Zapletal

Mám imunitu - a co máš ty?!

Snad každý si vzpomene na nějaký film, kde sympatický hlavní hrdina byl tzv. padouch. Většinou jsou to úspěšní lupiči s milým úsměvem, jiskrou v oku a skvělým smyslem pro humor.

1.12.2017 v 8:21 | Karma: 18,06 | Přečteno: 630x | Diskuse| Politika

Jiří Zapletal

Máš problém? Dotace to vyřeší

Trápí vás znečištěné ovzduší? Obáváte se imigrantů? Nemáte práci? Dostáváte vysoké účty za elektřinu? Není problém. Existuje všemocný lék. Jmenuje se dotace.

23.11.2017 v 7:22 | Karma: 18,53 | Přečteno: 485x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Jiří Zapletal

místopředseda Strany svobodných občanů (Svobodní)

 

Seznam rubrik